"Alleen domme mensen worden blij van veel vriendschappen"


alleen domme mensen worden blij van veel vriendschappen

Bent u een sociaal dier? Dat kunt u beter een beetje voor zich houden.

Dikke wagens, fikse villa's en trophy wifes. Allemaal leuk en aardig, maar dat geld niet gelukkig maakt is al langer bekend. Het is zelfs spreekwoordelijk geworden.

Wat maakt de werkende man (werkeloosheid maakt sowieso ongelukkig) dan wél gelukkig? De wetenschap is eruit: ervaringen. Ervaringen die je deelt met anderen tellen dubbel, bij voorkeur mensen die dicht bij je staan. Mensen met veel echte vriendschappen, relaties en sociale contacten zijn door de bank genomen flink gelukkiger dan mensen die sociaal iets minder behept zijn.


Alleen - er is één hele grote maar - als u erg intelligent bent gaat die stelregel niet op. Van teveel sociale moetjes en gedoetjes, zo blijkt uit onderzoek, gepubliceerd in British Journal of Psychology, wordt u zelfs bijzonder ongelukkig. Intelligente mensen brengen het liefste tijd alleen door.

Hoe dit precies zit? Daar is meer onderzoek voor nodig, want nu toonden wetenschappers Norman en Kanazama slechts het verband aan tussen sociale activiteit en levensgeluk in correlatie met intelligentie. Educated guess: een op de evolutie gebaseerd gedachte experiment levert op dat intelligente mensen zich makkelijker aanpassen aan verschillenden omstandigheden en daarom minder hulp nodig hebben van anderen om te overleven en zich daarom minder sociaal (hoeven) opstellen.