Polls

  • teaser
  • compact
slaapproblemen bij hoogbegaafden

Slaapproblemen bij hoogbegaafden

Met grote regelmaat horen we in de praktijk ouders verzuchten dat hun kind zo slecht slaapt. ‘Hij komt niet in slaap.’ ‘Ze komt elke avond nog een aantal keer naar beneden. We houden geen avond meer over.’ bron: praktijkdeblik.nl ‘Hij is altijd zo vroeg wakker.’ ‘Ze heeft vaak nachtmerries.’ ‘Hij wil nooit naar bed, elke avond hebben we hier weer strijd over.’

116

POLL: Heeft uw kind slaapproblemen?

116 stemmen


waarom behalen zo veel hoogbegaafden geen diploma

Waarom behalen zo veel hoogbegaafden geen diploma?

Je zou kunnen denken dat voor mensen met een IQ van 135 alles vanzelf gaat, maar veel hoogbegaafden hebben geen diploma. Hoe komt dat?

108

POLL: Ben jij hoogbegaafd en heb je een diploma?

108 stemmen


dit filmpje is zo herkenbaar bij een bore out

Dit filmpje is zo herkenbaar bij een bore-out :'(

Dit filmpje ontroert ons enorm en doet ons denken aan de kinderen met een bore-out die bij ons komen. Deze week kijken we het samen met de kinderen van HBplus tijdens de psycho-educatie.

55

POLL: Ook herkenbaar?

55 stemmen


opleiding tot hb professional

Opleiding tot HB-professional

Op woensdag 14 feb 2024 starten we weer met onze opleiding tot HB-professional. De opleiding wordt online aangeboden. Stuur bij interesse een mail naar: opleidingen@hbcentrum.nl

49

POLL: Bent u erbij?

49 stemmen


een hoofd dat altijd aan staat....
47

POLL: Voelt dit voor jou ook als last?

47 stemmen


expert hoogbegaafdheid doet oproep maak topsportscholen voor snelle denkers

Expert hoogbegaafdheid doet oproep: “Maak topsportscholen voor snelle denkers”

Ook wij kennen veel hoogbegaafde kinderen die topsporter waren geweest als ze geen bore-out hadden gekregen door school. Onze oudste zoon is meerdere malen als groot talent opgemerkt maar kon hier niets mee omdat hij meestal uitgeput uit school kwam. Surfen en snowboarden lukte vaak pas weer in vakanties en werden ingezet om uit de bore-out te komen. Toevallig is zijn school ook voor hem de mogelijkheden aan het verkennen.

34

POLL: Voor wie zou dit nog meer dé uitkomst zijn?

34 stemmen


leer gratis hacken

Leer gratis hacken

Deloitte organiseert op vrijdag 3 januari een HackLab High School voor kids in de leeftijd van 12 en 16 jaar met interesse in techniek. Deze editie wordt georganiseerd door het Deloitte Cyber Security team.

31

POLL: Ga jij?

31 stemmen


hoogbegaafheid wanneer intelligentie beperkt

Hoogbegaafheid, wanneer intelligentie beperkt

Hoogbegaafdheid wordt vaak gezien als iets positiefs. Maar is dit wel zo?

29

POLL: Zie jij hoogbegaafdheid als iets positiefs?

29 stemmen


hoogbegaafd en onverklaarde lichamelijke klachten herkent u dit ook

Hoogbegaafd en onverklaarde lichamelijke klachten, herkent u dit ook?

En dan is daar eindelijk de link met o.a. EDS, die wij al jarenlang zien binnen HBcentrum! Misschien is dit stiekem wel mijn mooiste sinterklaascadeautje 😉 Hoe meer ik lees hoe meer kwartjes vallen over cliënten. Ik wíst het gewoon!! Hieronder een korte samenvatting maar lees vooral ook het hele artikel. Ik weet niet in hoeverre we hier in Nederland al iets mee kunnen maar het lijkt me een stap in de goede richting <3

27

POLL: herkent u dit ook?

27 stemmen


waarom kon ik geen examen doen toen ik negen was

Waarom kon ik geen examen doen toen ik negen was?

Onze oudste zoon wil toch even reageren op de nieuwsberichten van vorige week over uitzonderlijk begaafde kinderen:

25

POLL: 0.1 % van de kinderen op school heeft behoefte aan zeer specialistisch maatwerk voor uitzonderlijk begaafden. Is het mogelijk om hier een protocol voor te bewerkstelligen?

25 stemmen


helpen jullie marjolijn met haar enqu te

Helpen jullie Marjolijn met haar enquête?

Hierbij wil ik jullie vragen om onderstaande enquête in te vullen voor (onze topper!) Marjolijn. Ze wist zelf al heel jong dat ze hoogbegaafd is, en daarom komt ze sinds haar derde al bij HBcentrum. Vanuit onze dagbesteding (HBplus) is ze nu haar staatsexamens aan het voorbereiden en heeft jullie hulp nodig bij haar enquête. Alvast bedankt! Hierbij de bijdrage van Marjolijn:

23

POLL: Ga je deze enquête invullen?

23 stemmen


wat een prachtig liedje van maan ze huilt maar ze lacht

Wat een prachtig liedje van Maan: Ze huilt maar ze lacht

Wat een prachtig nieuw liedje van Maan. En ook zo ontzettend herkenbaar voor de kinderen en volwassenen die bij ons in de begeleiding komen. Hoe ze zichzelf mogen en kunnen zijn in de groepen en wat dit met ze doet.. Bedankt Maan, voor deze mooie bijdrage. Na de winterstop gaan we dit met de groepen beluisteren tijdens de psycho-educatie. Want wie ben jij als je laat zien hoe jij je voelt? En wordt dit door iedereen geaccepteerd? Ook behoefte aan peers? Kijk dan eens bij onze evenementen: https://www.hoogbegaafdheid.nl/evenementen.aspx

22

POLL: Durf jij altijd te laten zien hoe jij je voelt?

22 stemmen


mensen met een hoog iq drinken het liefst wijn

"Mensen met een hoog IQ drinken het liefst wijn"

Wil je dit weekend weer proosten en tóch een beetje snugger uit de hoek komen? Wijn is je antwoord. Uit onderzoek blijkt namelijk dat intelligente mensen vaker wijn kiezen dan dat ze hun vrijmibo-dorst lessen met andere drankjes. Die joekel van een bel Chardo is dus gelinkt aan je IQ. Je zou het niet verwachten wanneer je enthousiast aan je glas lurkt, toch is het zo.

22

POLL: Drink jij ook het liefst wijn?

22 stemmen


voor ons heel herkenbaar tijdens de psycho educatie

Voor ons heel herkenbaar tijdens de psycho-educatie :)

Toch komen er op deze manier de mooiste gesprekken los tijdens de psycho-educatie.. Meestal hoef ik alleen maar te vragen: "Lukt het om een houding te vinden waarbij je kunt luisteren en praten terwijl niemand er "last" van heeft?" Een paar kinderen eindigen meestal ondersteboven en hebben een paar kussens nodig om hun houding te vinden. Toch hebben ze wel een geweldige focus en kunnen we flink de diepte in bij de (soms zware) lopende thema's! <3

21

POLL: Herkenbaar?

21 stemmen


top 10 ergste irritantste tv programma..

Top 10 "ergste/irritantste" tv-programma's..

Binnen HBcentrum is het griepvirus nu al zo'n drie weken neergestreken. Ons eigen gezin is nu net voor de vakantie aan de beurt ;) Eigenlijk kijken we nooit tv en ik begin me nu alweer te herinneren waarom dit ook alweer zo is.. Dus als voorproefje op een "gezellige kerst" maken we nu alvast een top 10 van tv-programma's die we wat mij betreft echt gaan mijden.. Wie helpt me mee? Voor mij met stip in de top tien: Mr Bean en Southpark.. Is dit een HB dingetje of ligt het aan mij? ;)

20

POLL: Voor mij komen in de top 10 van meest irritante tv programma's:

20 stemmen


stop drang en dwang in passend onderwijs

Stop drang en dwang in passend onderwijs

Er is al veel gezegd over het falen van het passend onderwijs. Maar het gaat vaak niet over de grote druk waarmee ouders van thuiszitters worden geconfronteerd bij een leerplichtconflict dat voortvloeit uit het feit dat een school geen passend onderwijs kan bieden.

20

POLL: Heeft u ervaring met een hoogbegaafd kind dat u heeft moeten dwingen om naar school te gaan?

20 stemmen


heel creatief spiekbriefje

Heel creatief "spiekbriefje"

Een leerling is wel heel creatief geweest om er zeker van te zijn dat hij of zij tijdens een toets Duits niet voor verrassingen kwam te staan: op een deel van het etiket van een flesje water had de leerling Duitse zinnetjes laten drukken.

19

POLL: Herkenbaar?

19 stemmen


dromen van een onderwijssysteem zonder cijfers

Dromen van een onderwijssysteem zonder cijfers

Harold Bekkering, hoogleraar cognitieve psychologie aan de Radboud Universiteit, heeft een droom: een onderwijssysteem zonder cijfers en rankings. In onze samenleving zijn ongebruikt potentieel en mentale problemen aan de orde van de dag en ons onderwijssysteem draagt daar aan bij legt Bekkering uit in dit (Engelstalige) minicollege.

16

POLL: Ken jij een HB'er waarvoor het beter zou zijn om geen "cijfers" te krijgen op school?

16 stemmen


leuke uitdaging f despacito

Leuke uitdaging óf Despacito?

Wij merken binnen HBcentrum wisselende reacties op de Cito's: fijne uitdaging, stress, andere manier van denken..

16

POLL: Hoe worden de Cito's door jouw hoogbegaafde kind/leerling ontvangen?

16 stemmen


zie jij de muts van de kerstman
15

POLL: Zie jij de muts van de kerstman?

15 stemmen


aivd kerstpuzzel nu ook de junior variant

AIVD kerstpuzzel, nu ook de junior variant!

Ga jij deze kerst opnieuw de uitdaging aan om de AIVD kerstpuzzel 2019 op te lossen? Download de opgaven en vul in datzelfde formulier de oplossingen in. Je kunt jouw antwoorden voor deze editie insturen tot en met 14 januari 2020 (deadline: 23.59 uur). Het e-mailadres staat op de eerste pagina van de puzzel.

15

POLL: Ga jij dit jaar een AIVD puzzel maken?

15 stemmen


deelnemen aan kiqt normering in zeist

Deelnemen aan KIQT + normering in Zeist

Goed nieuws, er zijn weer nieuwe data beschikbaar om mee te werken aan de normering van de IQ-test voor (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen, de KIQT+! Is jouw kind tussen de 5-10 jaar en eerder getest met totaal IQ 115 of hoger, dan nodigen we je van harte uit om langs te komen in Zeist. Afnames duren maximaal twee uur en zijn uiteraard kosteloos.

14

POLL: Ga jij een kind aanmelden?

14 stemmen


hoogbegaafd alles behalve het iq depressie

Hoogbegaafd: alles behalve het IQ + depressie

Anne wist tot voor kort niet dat zij hoogbegaafd is. Haar beste maatje Erik (Arbores) 'zag' haar ineens heel helder toen hij naar een congres over hoogbegaafdheid was geweest en daar erachter kwam dat dat uit veel meer bestaat dan alleen het IQ, dat alle 'uitzonderlijkheden', de totaal andere blik op de wereld, de gevoeligheden er net zo hard bijhoren. Hij dacht: ,,dit is An!"

14

POLL: Wie herkent zichzelf? (man/vrouw)

14 stemmen


prikkelarme avondopenstelling in het rijksmuseum

Prikkelarme avondopenstelling in het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum is voor iedereen en iedereen is welkom. We streven ernaar het bezoek voor alle mensen zo prettig mogelijk te maken. Sommige mensen hebben iets meer rust en ruimte nodig. Bijvoorbeeld mensen met autisme, niet-aangeboren hersenletsel, burn-out of ziekte. Voor hen kan een museumbezoek heel vermoeiend zijn. Daarom organiseert het Rijksmuseum een prikkelarme avondopenstelling.

14

POLL: Zou jij sneller een museum bezoeken op een prikkelarme dag?

14 stemmen


filmpje over top down denken van praktijk de blik

Filmpje over top-down denken van 'Praktijk De Blik'

Top-down denken, wat is dat eigenlijk?

14

POLL: Herkenbaar?

14 stemmen


cursus omgaan met hoogbegaafde ouders

Cursus 'omgaan met hoogbegaafde ouders'?

Mijn nichtje appte me: voor haar studie pedagogiek zocht ze hoogbegaafde ouders om te interviewen. Specifiek: hoogbegaafde óuders, dus niet per se ouders van hoogbegaafde kinderen. Ze moest meteen aan mij denken, en eerlijk gezegd kon ze ook niemand anders vinden. Natuurlijk was ze welkom, en in de kerstvakantie kwam ze langs met haar klasgenoot. Na uitvoerige complimenten van mijn kant (ze krijgen al te weinig les over hoogbegaafde kinderen, laat staan over hoogbegaafde ouders, dus wat een goed initiatief!) was het mijn beurt om vragen van ze te beantwoorden.

12

POLL: Lijkt jou zo'n cursus wel handig?

12 stemmen


na ruzie bolleboos laurent 9 stopt studie tu eindhoven

Na ruzie: bolleboos Laurent (9) stopt studie TU Eindhoven

Zorgen dit soort radicale acties voor terughoudendheid bij scholen waardoor andere hoogbegaafde kinderen minder kansen krijgen, of maakt Laurent juist een weg vrij?

12

POLL: Zorgen dit soort radicale acties voor terughoudendheid bij scholen, waardoor andere hoogbegaafde kinderen minder kansen krijgen?

12 stemmen


onderzoek als je s ochtends niet je bed uit wilt komen dan ben je intelligenter

Onderzoek: Als je ’s ochtends niet je bed uit wilt komen dan ben je intelligenter!

Ben je geen ochtendmens, maak je dan vooral geen zorgen, althans als we dit onderzoek mogen geloven.

11

POLL: Kun jij makkelijk uit je bed komen in de ochtend?

11 stemmen


bloedstories zijn prima hoor

"Bloedstories zijn prima hoor!"

Tijdens de afsluiting van onze groepen werken we vaak met black, pink, green, white en blue stories. Vooral de "waargebeurde" black stories zijn favoriet en daar wilden de kinderen van HBplus vandaag mee afsluiten.

10

POLL: Is jouw hoogbegaafde kind ook zo dol op raadsels?

10 stemmen


niet meer vliegen om greta te redden van depressie

Niet meer vliegen om Greta te redden van depressie

STOCKHOLM - De familie Thunberg vliegt niet meer en is veganist. „Niet voor het klimaat, maar om onze dochter Greta te redden van haar depressie”.

10

POLL: Hoe ver ga jij voor het geluk van je kind?

10 stemmen


145 zeer hoogbegaafd wat is dat dan

145+, zeer hoogbegaafd, wat is dat dan?

Daarom zijn de meeste kinderen bij HBplus 145+..

10

POLL: Scoorde jij ook verrassend op een IQ-test?

10 stemmen


psychiater jim van os labels zijn niet meer van deze tijd

Psychiater Jim van Os: ‘Labels zijn niet meer van deze tijd’

Het nieuwe programma Tygo in de Psychiatrie roept vraagtekens en discussie op over de huidige geestelijke gezondheidszorg in Nederland. Psychiater Jim van Os pleit al jaren voor een nieuw systeem zonder labels: ‘We moeten op zoek naar de oorzaak van het probleem.’

10

POLL: Wat vindt u: Labels zijn niet meer van deze tijd?

10 stemmen


is jouw hond een einstein test

Is jouw hond een "Einstein"? Test!

Zit, af en braaf zijn de woorden die je dagelijks naar je hond roept. Soms sta je ervan te kijken hoe goed je jouw hond hebt afgericht. Je gooit de bal meters weg en voordat je het weet, ligt het weer voor je voeten. Wat een slim beest is het toch. Nou ja, niet altijd, want soms kun je er met je gezonde verstand niet bij waarom die haarbal dat koekje niet kan vinden, terwijl deze nog geen meter verderop ligt. Na het lezen van dit artikel weet jij of jouw hond een genie is.

9

POLL: Wat vind je van deze test?

9 stemmen


hoogbegaafde sores op npo radio 1

"Hoogbegaafde sores" op NPO radio 1

Hieronder staat mooi weergegeven waarom wij 5 jaar geleden met HBplus zijn gestart. Alle partijen willen vaak het beste voor het kind maar er is een werkvorm nodig om ultiem te kunnen samenwerken. Zelf ben ik leerkracht maar ook moeder van uitzonderlijk begaafde kinderen. Daardoor snappen wij bij HBcentrum alle kanten van het verhaal. Soms is een periode dagbesteding nodig om samen alles weer op de rit te krijgen. Mooi dat NPO 1 hier aandacht aan schenkt. Wil je meer informatie over HBplus? Kijk op: www.hbplus.nl

9

POLL: Loop je hier zelf ook tegenaan?

9 stemmen


hbplus dagbesteding voor hoogbegaafde kinderen tot 18 jaar

HBplus dagbesteding: voor hoogbegaafde kinderen tot 18 jaar

Vijf jaar geleden zijn wij met "HBplus dagbesteding" gestart. Het is uit nood geboren toen onze eigen kinderen vastliepen in het onderwijssysteem. Ze wilden eigenlijk bij hun vriendjes in de klas blijven maar door hun hoogbegaafdheid hadden ze maatwerk en veel tijd om te ontprikkelen nodig. Tot de start van HBplus hebben ze geregeld periodes "thuis gezeten". Als moeder en leerkracht kon ik me in alle partijen verplaatsen. Dit heeft ertoe bijgedragen dat we altijd voor verbinding en samenwerking met het onderwijs hebben gekozen. Onze eigen jongens konden zich uiteindelijk in het reguliere onderwijssysteem staande houden door op dinsdag en donderdag naar HBplus te gaan. Om de dag naar school kon dus wél.

8

POLL: Interessant?

8 stemmen


POLL: Houd jij ook zo van deze creativiteit?

8 stemmen


noks nauta op de radio n.a.v berichtgeving omtrent laurent simons

Noks Nauta op de radio n.a.v berichtgeving omtrent Laurent Simons

Noks Nauta op Radio 1 Geplaatst op 10 december 2019 Naar aanleiding van de berichtgeving vandaag over Laurent en het stoppen van zijn studie aan de TUe, werd Noks Nauta op Radio 1 geïnterviewd door Lara Rense in het programma Nieuws en Co.

8

POLL: Wat vindt u van alle (media) aandacht omtrent Laurent?

8 stemmen


heds hoogbegaafdheid een vloek of een zegen

hEDS/hoogbegaafdheid: Een vloek of een zegen?

Al vaker heb ik de combinatie hEDS/hoogbegaafdheid aangehaald. Vandaag leg ik graag even de focus op mindset..

8

POLL: Herkenbaar?

8 stemmen


speciaal voor de staking een extra dag hbplus tijdens onze winterstop

Speciaal voor de staking een extra dag HBplus tijdens onze winterstop!

Wij steunen de leerkrachten! Aanstaande donderdag wordt er weer gestaakt. Ter ondersteuning van deze staking willen wij eenmalig een dag HBplus aanbieden voor een gereduceerd tarief van 35 euro voor de hele dag. Zonder verslaglegging maar met professionele begeleiding voor (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen. Moet je zelf werken of wil je dat je zoon/dochter een keer een dag HBplus kan ervaren? Voel je welkom! We hanteren de reguliere tijden van 9.00u tot 15.00u

6

POLL: Interessant?

6 stemmen


grote verschillen tussen uitslagen van intelligentietests

Grote verschillen tussen uitslagen van intelligentietests

Hoogbegaafdheid is meer dan een hoge intelligentie, daar is iedereen wel van overtuigd. Maar voor toelating – of niet – tot voorzieningen voor hoogbegaafde leerlingen wordt wel degelijk goed gekeken naar de score op een IQ-test. Sommige voltijds-hb-klassen hanteren de 130-puntengrens behoorlijk strikt. Met 125 kom je niet snel binnen. De ontdekking die Judith Kertai deed tijdens haar diepgravende masteronderzoek voor de studie orthopedagogiek, roept grote vraagtekens op over dit toelatingsbeleid – en over de bruikbaarheid van intelligentietesten voor (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen. Wat blijkt: de RAKIT-2 ziet een kind (veel) eerder als hoogbegaafd dan de WISC-V.

6

POLL: Heeft u hier ook ervaring mee?

6 stemmen


boze ouders in het onderwijs

Boze Ouders in het Onderwijs

Ben jij ook een boze of wanhopige ouder? Bang om als ‘zeurouder’ bestempeld te worden? Terwijl je een terechte klacht hebt over het onderwijs? Krijg jij ook geen gehoor bij de school of andere instanties? HELP MEE om deze problemen inzichtelijk te maken zodat de wanhopige ouders een collectieve klacht kan indienen bij de Onderwijsinspectie. Bron: Bozeouders.nl

6

POLL: Ben jij ook een boze of wanhopige ouder?

6 stemmen


waar zijn de hoogbegaafde meisjes gebleven

Waar zijn de hoogbegaafde meisjes gebleven?

Er zijn ongeveer net zoveel hoogbegaafde meisjes als jongens. In tegenstelling tot jongens, ‘roepen’ meisjes een stuk minder snel om hulp door onaangepast of afwijkend gedrag te vertonen. Daardoor worden ze vaak minder begeleid dan jongens die zichtbaar struggelen met hun hoogbegaafdheid. Rond hun twaalfde, lijken er dan ook meer hoogbegaafde jongens te zijn dan meisjes. Tegen de tijd dat ze volwassen worden, zijn er veel meer hoogbegaafde mannen dan vrouwen. Wat is er gebeurd met de hoogbegaafde meisjes?

5

POLL: Heeft u een hoogbegaafde dochter?

5 stemmen


13 diagnoses gek

13 diagnoses gek

Dit programma komt even behoorlijk binnen.. Ik ken iets teveel kinderen zoals Jason. Kinderen met bizar veel labels maar ook kinderen die voor langere periodes in de isoleer hebben gezeten op school of waarvoor wij de laatste halte zijn voordat ze voor een langere periode worden opgenomen bij een psychiatrische instelling. Tot nu toe is het bij bijna alle kinderen gelukt om ze weer stabiel te krijgen binnen HBplus.

5

POLL: Kwam dit programma bij jou ook behoorlijk binnen?

5 stemmen


zo stop je negatieve gedachten

Zo stop je negatieve gedachten!

“I didn’t get invited to Julie’s party… I’m such a loser.” “I missed the bus… nothing ever goes my way.” “My science teacher wants to see me… I must be in trouble.” These are the thoughts of a high school student named James. You wouldn’t know it from his thoughts, but James is actually pretty popular and gets decent grades.

5

POLL: Ken jij een HB'er met veel negatieve gedachten?

5 stemmen


hernieuwde kracht een blog door marieke laan buijsman

Hernieuwde kracht: Een blog door Marieke Laan-Buijsman

Hernieuwde kracht: Een blog door Marieke Laan-Buijsman, eigenaresse HBcentrum en hoogbegaafdheid.nl

5

POLL: Is het herkenbaar dat je mentale en fysieke gesteldheid soms hand in hand gaat bij hEDS?

5 stemmen


start zelf met hbkids hbplus en of hb r kt

Start zelf met HBkids, HBplus en/of HB-ráákt

Opleiding HB-professional Tijdens de jaarwisseling kwamen we met een "spoiler alert". Hierop nu een vervolg.. We gaan binnenkort op drie verschillende manieren onze diensten verspreiden: Via je eigen praktijk, als HBspot én als HBcentrum.

5

POLL: Is er behoefte aan het landelijk verspreiden van onze diensten?

5 stemmen


patricia hbspot enkhuizen wat vind jij belangrijk

Patricia, HBspot Enkhuizen: Wat vind jij belangrijk?

Patricia schreef onderstaande tekst op Facebook. Wat vind jij belangrijk? Tijdens onze diensten, trainingen en cursussen bespreken we de verschillen tussen trouw zijn aan jezelf, trouw zijn aan de groep(scode), "code-hoppen" en de gevolgen van de keuzes die je (al dan niet bewust) op welk moment maakt. Verjaardagen zijn hier een mooi voorbeeld van.. Wat vind jij belangrijk?

5

POLL: Wat vind jij belangrijk?

5 stemmen


hb professional arnold appelman schrijft een veelzeggend boek

HB-professional Arnold Appelman schrijft een veelzeggend boek!

Deze week kreeg ik dit prachtige boekje in mijn handen gedrukt. Uiteraard met een treffende persoonlijke boodschap van opa Arnold: Onze oudste HB-professional met misschien wel de meest uitgesproken mening. Al vaker heb ik zijn gedichten gedeeld en nu heeft hij samen met zijn broer en zwager dit boek geschreven. De nuchtere blik van deze hoogbegaafde West-Fries zal menigeen verbaasd doen staan. Het liefst zou ik een paar van zijn overpeinzingen met jullie delen maar eigenlijk vind ik dat iedereen dit boekje moet aanschaffen. Gewoon, omdat liefde en logica simpelweg beter werkt dan vergaderen en touwtrekkerij. Super trots op je Arnold!

4

POLL: Gaat u het boekje bestellen?

4 stemmen


hbcentrum in intelligente lockdown de kwartjes vallen.

HBcentrum in 'intelligente' lockdown: De kwartjes vallen.

HBcentrum in 'intelligente' lockdown. Voor ons letterlijk en figuurlijk.. Onder deze naam komen binnenkort 5 vlogs uit en via ons platform 'hoogbegaafdheid.nl' zullen we jullie op de hoogte houden van de huidige stand van zaken. We hebben bijna mei-vakantie en dit lijkt ons een goed moment om te reflecteren en vooruit te kijken. We denken uitgebreid na over een mogelijke '1.5 meter samenleving' binnen HBcentrum en we streven ernaar om hierbij rekening te houden met de wensen en behoeften van onze cliënten.

4

POLL: In welke online activiteit heb je interesse? Mail naar info@hoogbegaafdheid.nl

4 stemmen


deze zomer hbkamp en leuke andere activiteiten

Deze zomer; HBkamp en leuke andere activiteiten

Wij blijven thuis deze zomer! En dat betekent dus ook dat er extra veel activiteiten worden georganiseerd <3 Hieronder het overzicht van onze hoofdvestiging in Hoogkarspel:

4

POLL: Welke activiteit zou jouw zoon of dochter leuk vinden?

4 stemmen


training tot hb docent

Training tot HB-docent

Avond 1: Wat is hoogbegaafdheid Avond 2: Hoogbegaafde leerlingen Avond 3: Hoogbegaafdheid op school Avond 4: Praktische toepassingen De investering om mee te mogen doen aan deze training is: €995,- voor 4 avonden, vrijgesteld van BTW

4

POLL: Is dit iets voor de leraar/lerares van uw kinderen?

4 stemmen


extra losse groep van hbkids in lelystad

Extra losse groep van HBkids in Lelystad

Extra HBkids ingepland in de kerstvakantie! Schrijf je nu in voor de activiteit op 3 januari door een mail te sturen naar anneloes@hbcentrum.nl.

4

POLL: Kom je ook?

4 stemmen


surviving the holidays with a house full of gifted folks

Surviving the holidays with a house full of gifted folks

The holidays are a time for rest and relaxation – if you can find a minute between making travel arrangements, hosting family and friends visiting from out-of-town, and finding the perfect gift for everyone on your list! The stresses that inevitably accompany the holidays can be especially challenging for individuals with intensities. To help you embrace the spirit of the holidays and ensure that everyone has a merry time (even you!), here are a few tips for surviving the upcoming snowstorm.

4

POLL: Ervaar jij de kerstdagen als stressvol?

4 stemmen


novilo en vo op niveau organiseren een studiereis naar de vs

Novilo en VO op Niveau organiseren een studiereis naar de VS!

Hoogbegaafdheid wordt overal op de wereld anders gezien. Daarnaast zijn er heel diverse scholen en projecten voor hoogbegaafde leerlingen. Eén van de landen waar we veel van kunnen leren, is de Verenigde Staten. Hier zijn diverse universiteiten en duizenden scholen iedere dag bezig met het verzorgen van het beste onderwijs voor de ‘gifted and talented’, zoals ze het daar noemen. Maar hoe ziet dat onderwijs er dan uit, en vooral: wat kunnen wij er als Nederlandse onderwijsprofessionals van leren? Daarvoor gaan we op reis naar Amerika!

4

POLL: Wil jij graag mee op deze studiereis?

4 stemmen


omdenken doodle boy

Omdenken: Doodle boy

Joe (10 jaar) bleef maar tekenen in de klas. Zijn docenten vonden het een beetje irritant, op een gegeven moment moest hij zelfs helemaal stoppen met doodlen in de klas. Een restaurant zag er echter wel wat in!

4

POLL: Kent een ook een kind dat graag "doodled"?

4 stemmen


hbkamp op 8 en 9 februari. nog enkele plaatsen beschikbaar

HBkamp op 8 en 9 februari. Nog enkele plaatsen beschikbaar!

Ons vorige HBkamp was een groot succes. De kinderen wilden graag weer een HBkamp na de Cito-periode. Natuurlijk gaan wij aan deze wens tegemoetkomen! Tot ziens in Hoogkarspel (Noord-Holland) op 8 en 9 februari? HBkamp is geschikt voor (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen van 4 tot 18 jaar oud.

4

POLL: Interesse?

4 stemmen


herkenbaar

Herkenbaar?

-

4

POLL: Herkenbaar?

4 stemmen


goede voornemens binnenkort onze nieuwe planning online

Goede voornemens: Binnenkort onze nieuwe planning online!

Tijdens de eerste drie jaar van HBcentrum hebben we steeds een lange-termijn-planning van meerdere jaren gemaakt. De laatste twee jaar werden we enigszins opgeslokt door de grote stroom aan klanten, de verhuizing en het ontwikkelen van ons aanbod voor HBcollege. Het is ons goede voornemen om nu ruim de tijd te nemen om de websites te vernieuwen en te updaten.

4

POLL: Kun jij ook zo blij worden van het maken van een planning?

4 stemmen


congresdag vrijdag 20 maart het hoogbegaafde kind tot bloei

Congresdag vrijdag 20 maart: Het Hoogbegaafde Kind tot Bloei

De congresdag staat dit jaar in het teken van Het Hoogbegaafde Kind tot Bloei. We kijken naar hoogbegaafdheid vanuit drie verschillende perspectieven: dubbel bijzonder, sociaal/emotioneel en onderwijs. Je kunt tijdens de dag zelf je programma samenstellen en één thema volgen of juist van allemaal een beetje. Het congres is voor iedereen toegankelijk, of je nu talentbegeleider, leerkracht of ouder (of iets heel anders) bent. Er zijn sessies op basisniveau en meer gevorderd niveau.

3

POLL: Ga jij je aanmelden?

3 stemmen


eens

Eens?

HB'ers zijn vaak heel eerlijk. Té eerlijk..

3

POLL: Herkenbaar?

3 stemmen


vandaag in het nieuws greta thunberg rolmodel voor mensen met autisme ze ziet ...

Vandaag in het nieuws: Greta Thunberg rolmodel voor mensen met autisme: 'Ze ziet ...

"Haar passie voor het milieu en haar gedrevenheid hebben niet zo zeer te maken met haar autisme, maar met haar hoogbegaafdheid", zegt Karol Henke van de Nederlandse Vereniging voor Autisme. "Haar autisme is bijzaak, haar gedrevenheid voor milieu is hoofdzaak."

3

POLL: Wie heeft er ook zo eentje thuis zitten? (Mogelijk 'iets' minder fanatiek)

3 stemmen


100 words of wisdom joy navan

100 Words of Wisdom: Joy Navan

By Joy Navan.

3

POLL: Herkent u bovenstaande gevoelens?

3 stemmen


waarom haalden de ouders van wonderkind laurent 9 hem van de tu eindhoven

Waarom haalden de ouders van wonderkind Laurent (9) hem van de TU Eindhoven?

Vandaag zijn de ouders van Laurent Simons te gast bij Pauw waardoor ook hun kant van het verhaal kan worden belicht.

3

POLL: Vindt u dat de school te ver is gegaan met de beschuldigingen?

3 stemmen


hbplus dagbesteding in 2020

HBplus dagbesteding in 2020

Het is bijna kerstvakantie en dan hebben we eindelijk ook weer tijd om onze website aan te passen 😉 Voor HBplus lopen we alvast even op de feiten vooruit zodat nieuwe cliënten nog individuele coaching kunnen aanvragen voor tijdens de winterstop. Na de intake en individuele coaching kunnen we goed inschatten welke groep van HBplus het beste past.

3

POLL: Heb je interesse in dagbesteding voor een kind/leerling?

3 stemmen


wat een goed idee toevallig ken ik een paar kinderen die deze brief geschreven konden hebben

Wat een goed idee! Toevallig ken ik een paar kinderen die deze brief geschreven konden hebben

Wat een goed idee! Toevallig ken ik een paar kinderen die deze brief geschreven konden hebben

3

POLL: Kent u ook dit soort kinderen?

3 stemmen


gratis activiteiten tijdens de week van de hoogbegaafdheid

Gratis activiteiten tijdens de week van de hoogbegaafdheid

Gisteren is de week van de hoogbegaafdheid weer van start gegaan. Uiteraard dragen wij deze week een warm hart toe en bieden wij gratis activiteiten aan.

3

POLL: Gaan we je deze week zien?

3 stemmen


afgelast gratis presentatie over maatwerk met hbplus

Afgelast: gratis presentatie over maatwerk met HBplus

Evenement beschrijving HBplus: Ieder hoogbegaafd kind in de eigen regio naar school met maatwerk dankzij externe dagbesteding.

2

POLL: Interessant?

2 stemmen


pret bij skik

Pret bij “Skik”

Oók van dieren kun je leren.

2

POLL:

2 stemmen


autonomie

Autonomie

E van 7 jaar die op school nooit een moeilijker boek mag lezen maakt een 3D puzzel voor 14+ Zo trots, hij werkt, de vleugels en de bloem bewegen door tandwielen die precies passen. E laat zien dat ze een lange concentratie heeft en uitdagend werk aan kan, mits ze uitgedaagd wordt.

2

POLL:

2 stemmen


11 year old university of minnesota student pushes academic boundaries

11-year-old University of Minnesota student pushes academic boundaries

When Elliott Tanner was born 11 years ago, he was already holding his head up. Right away, his eyes would track his parents’ gaze. At 4 weeks old, he started rolling over. “We just thought this is how kids are,” said his mother, Michelle Tanner of St. Louis Park. “We just kept going, ‘Oh, isn’t this cute!’ ” By age 2 he was reading sight words, by 3 reading board books, by 5 reading high-school textbooks. His parents soon realized Elliott was different from other kids his age. His kindergarten classmates wanted to talk about superheroes; Elliott wanted to talk about quantum physics. His parents decided to home-school him.

2

POLL: Is deze mate van intellectuele gevoeligheid bekend voor u?

2 stemmen


gratis hbcaf

Gratis: HBcafé

Een heerlijk moment van ontspanning voor hoogbegaafde volwassenen

2

POLL: Komt u ook?

2 stemmen


adhara 8 volgt twee universitaire studies

ADHARA (8) VOLGT TWEE UNIVERSITAIRE STUDIES

De basisschool rondde Adhara Pérez (8) al af toen ze pas zes jaar was. Ze schreef een boek én volgt twee online universitaire studies. Haar droom is later astronaut worden.

2

POLL: Wat vindt u; Is dit het beste Adhara?

2 stemmen


fijne feestdagen

Fijne feestdagen!

Na de feestdagen nog behoefte aan tips en informatie bij hoogbegaafdheid? Kijk dan eens op www.hbraakt.nl

2

POLL: Heb je ervaring met "meltdowns" tijdens de feestdagen

2 stemmen


de zijnswijzer marianne rietveld eind december cadeautje

De Zijnswijzer - Marianne Rietveld: Eind december cadeautje

EIND - DECEMBER - CADEAUTJE... GEEN VERZENDKOSTEN ... OMDAT...

2

POLL: Ga jij de Zijnswijzers vandaag nog bestellen?

2 stemmen


hoogbegaafde simone ik voelde me een last voor de uva

Hoogbegaafde Simone: ‘Ik voelde me een last voor de UvA’

De Amsterdamse student Simone Eringfeld rondde in drie jaar tijd drie bachelorstudies af. Maar haar studietijd werd vooral gekenmerkt door een strijd tegen de bureaucratie. De VVD heeft Kamervragen gesteld over de begeleiding van universiteiten aan hoogbegaafde studenten. Raounak Khaddari10 januari 2020, 11:35

2

POLL: Voelde jij je gehoord tijdens je studie?

2 stemmen


meneer aart rust in vrede

'Meneer Aart', rust in vrede

Veel sterkte voor de nabestaanden van Aart Staartjes. Wie is er niet groot geworden met Meneer Aart?

2

POLL: Wie is er niet groot geworden met meneer Aart

2 stemmen


innovatie in het onderwijs is dat wel nodig

Innovatie in het onderwijs, is dat wel nodig?

‘Leren wat ertoe doet’ - Podcast van Tijl Koenderink (Novilo en School of Understanding) Dé podcast voor professionals die nóg meer uit de begeleiding van kinderen willen halen - lessen uit onze praktijk toepasbaar in die van jou.

1

POLL: Innovatie in het onderwijs, is dat wel nodig?

1 stemmen


waarom het zo belangrijk is dat kinderen leren luisteren naar hun lichaam

Waarom het zo belangrijk is dat kinderen leren luisteren naar hun lichaam

door Drees Koren Bron: Kiind Als je kinderen leert luisteren naar hun lichaam, kun je veel problemen voorkomen. Sterker nog: het is onmisbaar bij het opgroeien tot een zelfbewust en gelukkig groot mens. Esther Arends ontwikkelde een speciaal lesprogramma om kinderen (weer) te leren voelen en te luisteren naar hun lichaam.

1

POLL: Ben jij trouw aan jezelf?

1 stemmen


hbcentrum flevoland deelt uit tijdens de feestdagen

HBcentrum Flevoland deelt uit tijdens de feestdagen!

HBcentrum Flevoland: Anneloes deelt uit tijdens de feestdagen

1

POLL: Tot ziens bij HBcentrum Flevoland?

1 stemmen


anxiety a playlist to calm the mind from a music therapist

Anxiety: a playlist to calm the mind from a music therapist

It may seem like we are living in an age of anxiety, where feeling worried, upset and stressed has become the norm. But we should remember that anxiety is a natural human response to situations. It comes when we are not sure what is going to happen, or when we feel under threat. And even mild anxiety can have a negative effect on our ability to lead a productive life. It can interfere with being able to enjoy the simple things in life.

1

POLL: Heeft u ook last van angsten?

1 stemmen


POLL: Wie herinnert zich dit ook?

1 stemmen


cursus hb r kt in hoogkarspel reeds gestart

Cursus: HB-ráákt! in Hoogkarspel (Reeds gestart)

Op het laatste moment zijn er twee plekjes vrijgekomen voor onze cursus HB-ráákt van aanstaande zaterdag. Wie schrijft zich nog snel in? Kijk voor meer informatie op www.hbraakt.nl Aanmelden: aanmelden.hbcentrum.nl

1

POLL: Bent u erbij?

1 stemmen


100 quirks of famous gifted people that will make you feel better about your own quirky kid

100 Quirks of Famous Gifted People (That Will Make You Feel Better About Your Own Quirky Kid)

100 Quirks of Famous Gifted People (That Will Make You Feel Better About Your Own Quirky Kid) If my son had a theme song, it would sound like nervous laughter. People often aren’t sure what to make of him. Is he being sarcastic? Is he being rude? Does he even know what he’s saying? Are those… dead bugs he’s displaying? Hasn’t he worn that hoodie every day this week? What’s with the stuffed monkey — isn’t he supposed to be some kind of genius? Yes. To all of it.

1

POLL: Herkenbaar?

1 stemmen


fijne feestdagen en de beste wensen voor 2020 3

Fijne feestdagen en de beste wensen voor 2020 <3

De kerstdagen staan voor de deur en we maken ons klaar voor de "winterstop". In 2020 zijn we weer terug met diverse activiteiten:

1

POLL: Tot ziens in 2020?

1 stemmen


POLL:

1 stemmen


lingo

Lingo

Autonomie Spelend leren Intrinsieke motivatie Leren lezen Spelling Getallen Doorzetten Fouten maken is noodzakelijk

1

POLL:

1 stemmen


samen koken bij hbplus

Samen koken bij HBplus

1

POLL:

1 stemmen


hbcentrum na de mei vakantie

HBcentrum na de mei-vakantie

Na de mei-vakantie gaan we heel voorzichtig onze deuren weer openen voor de dagbesteding. In eerste instantie voor een klein groepje kinderen en een paar collega's. Aanstaande zaterdag staat er een (online) vergadering op de planning waarbij we met ons team de huidige stand van zaken zullen doorspreken:

1

POLL: Ben je door de huidige situatie geïnteresseerd geraakt in een online dienst? Zo ja, mail gaan naar info@hoogbegaafdheid.nl

1 stemmen


we zitten weer klaar voor de vrijblijvende inloop

We zitten weer klaar voor de vrijblijvende inloop

Kom je ook? Elke donderdag van 10 tot 11 op de Noordervoert 55 te Hoogkarspel

1

POLL: Kom je ook?

1 stemmen


nieuwe functie op de website

Nieuwe functie op de website!

Vanaf vandaag kun je ons elke dag volgen op onze eigen social media pagina.

1

POLL:

1 stemmen


bij hbplus dagbesteding vieren wij het chinees nieuwjaar

Bij HBplus Dagbesteding vieren wij het chinees nieuwjaar

In het Mandarijn zeggen ze gong xi fa cai(恭喜发财), waarmee je iemand een voorspoedig Nieuwjaar wenst. In het Kantonees is het gong hey fat choi.

-

POLL:

0 stemmen


win nu een lezing en workshop van chill pillow

Win nu een lezing en workshop van Chill Pillow

Zo'n 2.5 jaar geleden had ik het idee om met alle kinderen van HBkids en HBplus verzwaringskussens te gaan maken. Zelf ben ik niet zo handig met naald en draad en daarom zocht ik hulp hierbij. Ik wist dat de moeder van M. wel handig was en zo kwam het dat we samen ruim honderd verzwaringskussens konden maken. Deze spontane actie werd uiteindelijk de aanzet van een prachtige persoonlijke groei bij Patricia. Na jaren coaching door mij en Arno ging na deze activiteit definitief de knop om. Patricia ging de opleiding tot HB-professional bij ons volgen en startte haar eigen bedrijf " Chill pillow".

-

POLL: Interesse?

0 stemmen


POLL:

0 stemmen


nieuwe recensie over onze opleiding hb professional

Nieuwe recensie over onze opleiding “HB-professional”

Wat een enorme kennis wordt hier doorgegeven en dat op een hele overzichtelijke en behapbare manier. Prachtige uitdagende opdrachten met fijne realistische en persoonlijke feedback. Ik heb genoten van de persoonlijke praktijkvoorbeelden van de docenten, dat heeft het voor mij nog inzichtelijker gemaakt hoe complex sommige situaties kunnen zijn. Ik heb ontzettend veel respect voor de docenten en hoe goed zij een luisterend oor bieden maar ook “horen” wat je niet zegt en daardoor net even beter tot de kern doordringen van wat je eigenlijk bedoelt. De interactie tussen de cursisten heb ik als heel fijn ervaren, ieder hun eigen achtergrond en motivatie maakte het nog interessanter. De aanwezige humor en empathie hebben het voor mij compleet gemaakt, heel waardevol! Voor iedereen die deze opleiding gaat volgen, heel veel plezier en succes en super bedankt dat je de (U)hb-‘er weer een stukje op weg wilt helpen!

-

POLL:

0 stemmen


jenga

Jenga

Behendigheid Rekenen Kleuren Tactisch spelen

-

POLL:

0 stemmen


binnen n minuut opgelost

Binnen één minuut opgelost

💪🏼😅🫣

-

POLL:

0 stemmen


goede start van de dag bij hbplus

Goede start van de dag bij HBplus

#tafeltennis #ontspannen #bewegen

-

POLL:

0 stemmen


POLL:

0 stemmen


aardrijkskunde met bambi en teddy
-

POLL:

0 stemmen


santoska bij hbplus dagbesteding

Santoska bij HBplus Dagbesteding

Santoska, automatiseren, rekenen tactiek.

-

POLL:

0 stemmen


hbkids kerstvakantie in lelystad

HBkids Kerstvakantie in Lelystad

Kom gezellig in de kerstvakantie naar HBkids. Ontmoet nieuwe vriendjes uit de omgeving en geniet van de activiteit. Inschrijven kan tot 1 januari 2020 per mail anneloes@hbcentrum.nl

-

POLL: Kom je ook?

0 stemmen


when giftedness becomes a burden

When Giftedness Becomes a Burden

Herkenbaar.. Er wordt veel over geschreven maar (nog) weinig mee gedaan. Daarom zijn wij onze diensten gestart.

-

POLL: Herkenbaar?

0 stemmen


wilt u meepraten over passend onderwijs meld u dan aan

Wilt u meepraten over passend onderwijs? Meld u dan aan!

Heeft u ervaringen met passend onderwijs? En wilt u deze met ons delen? Ouders & Onderwijs organiseert in januari drie bijeenkomsten om over dit onderwerp mee te praten.

-

POLL: Doe jij mee?

0 stemmen