HBcentrum in 'intelligente' lockdown: De kwartjes vallen.


hbcentrum in intelligente lockdown de kwartjes vallen.

HBcentrum in 'intelligente' lockdown. Voor ons letterlijk en figuurlijk.. Onder deze naam komen binnenkort 5 vlogs uit en via ons platform 'hoogbegaafdheid.nl' zullen we jullie op de hoogte houden van de huidige stand van zaken. We hebben bijna mei-vakantie en dit lijkt ons een goed moment om te reflecteren en vooruit te kijken. We denken uitgebreid na over een mogelijke '1.5 meter samenleving' binnen HBcentrum en we streven ernaar om hierbij rekening te houden met de wensen en behoeften van onze cliënten.

Na drie weken kunnen we zeggen dat we zowel de kinderen als de volwassenen (grofweg) in drie groepen kunnen indelen:

Groep 1: Veel behoefte aan fysiek contact, gezamenlijke opdrachten, beweging en vaste "ontprikkelmomenten".

Groep 2: Veel behoefte aan rust, psycho-educatie, maatwerk en individuele begeleiding.

Groep 3: Veel behoefte aan een veilige/ bekende omgeving en/of familie om zich heen. Vertrouwen verloren in de hulpverlening en/of school. Gedragsmatig (nog) niet in staat om deel te nemen aan fysieke groepen.

We zien dat 'groep 2' en 'groep 3' floreert binnen de huidige online situatie. Daarom zal bij een versoepeling van de maatregelen ons 'terugkeerbeleid' in eerste instantie naar 'groep 1' uitgaan. Zowel bij de kinderen als bij de volwassenen. Zij missen onze grote recreatieruimte, de werkplaats/knutselruimte, de ontvangstruimte, de diverse lokalen en individuele werkplaatsen.

Ons pand in Hoogkarspel heeft 15 ruimtes waar individueel of in kleine groepjes kan worden gewerkt. In één lokaal hebben we een vaste beamer met een groot scherm. Op deze manier kunnen we de online groepen met de fysieke groepen laten samenwerken. Zo kan de begeleiding zonder problemen worden voortgezet zodra iemand 'verschijnselen' gaat vertonen en tijdelijk weer 'online'gaat.

We houden de persconferenties goed in de gaten om te kijken wanneer we onze ideeën tot uitvoering kunnen brengen. Het heeft in ieder geval voordelen dat we noodgedwongen online moesten gaan. In principe kan nu iedereen die Nederlands spreekt vanuit de hele wereld deelnemen aan onze diensten.

Heel voorzichtig zijn een paar nieuwe kinderen bij de dagbesteding ingestroomd. Normaal gesproken moeten zij uren reizen en nu kunnen we ze toch helpen. Bij "noodgevallen" willen we ons uiterste best doen om instroming mogelijk te maken. Hierbij hanteren we een "corona-budget" voor de ouders tot de financiering rond is gemaakt. Op deze manier proberen we te voorkomen dat kinderen teveel schade oplopen door de huidige situatie. Uiteraard willen we bij iedere casus meedenken. Ook als het geen noodgeval betreft. Mogelijk kunnen we dan op termijn extra groepen starten.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor onze opleiding en de diverse trainingen. Als je interesse hebt in HB-professional, HB-ráákt, HB-docent of HB-gezinswerker dan kun je dit via de mail aan ons doorgeven. Bij genoeg animo gaan we vervroegd starten. Hierbij proberen we dan ook rekening te houden met de wensen van de deelnemers. Dit wil zeggen: vrije keuze voor online of fysieke aanwezigheid. (indien mogelijk en met minimaal 1.5 meter afstand in onze grote opleidingsruimte.)

Tijdens de paasdagen hebben we diverse gratis activiteiten aangeboden. Op deze manier konden we oefenen met korte online activiteiten voor alle doelgroepen binnen ons werkveld. Dit is zeer goed ontvangen. Binnenkort komen we met een planning van diverse korte activiteiten. Deze worden voor lage prijzen aangeboden waardoor ze zeer toegankelijk zijn. Je hoeft geen bestaande/ vaste cliënt te zijn om te kunnen deelnemen. Tips en ideeën zijn natuurlijk welkom. Op deze manier kunnen we iedereen zo goed mogelijk tegemoet komen.

Voor jullie allemaal: Houd je goed en tot "ziens"

Marieke Laan Buijsman
Centrum voor Hoogbegaafdheid
Hoogbegaafdheid.nl
Info@hoogbegaafdheid
HBcentrum Hoogkarspel

POLL: In welke online activiteit heb je interesse? Mail naar info@hoogbegaafdheid.nl