Wat is selectief mutisme?


wat is selectief mutisme

Toch jammer dat hoogbegaafde kinderen niet worden genoemd in dit artikel. Want wat als je leeftijdsgenoten in de klas je niet begrijpen als je voluit spreekt en de leerkracht geen idee heeft op welk niveau je aangesproken kunt worden? Ook dan kan er selectief mutisme ontstaan en dan helpen de tips uit dit artikel dus waarschijnlijk NIET... Een combinatie van HBplus en “versnellen” op sociale gronden heeft al veel hoogbegaafde kinderen met selectief mutisme uit hun isolement gehaald. Deel dit bericht als je hier aandacht aan wilt schenken ❤

Wat is selectief mutisme?
Verlegenheid: elk kind heeft er wel eens last van, de één meer dan de ander. Maar wat als je kind extreem verlegen is en weigert om te praten tegen andere mensen? Volgens psychologen kan dat wijzen op een spreekstoornis, ook wel ‘selectief mutisme’ genoemd.

Wat is selectief mutisme?
Het is een ontwikkelingsstoornis die in de buurt komt van een sociale fobie. Het wordt ook wel spraakangst genoemd. Kinderen met selectief mutisme kunnen praten, maar spreken niet in bepaalde situaties waarin zij zich niet op hun gemak voelen. Het kan dus zijn dat je kind alleen maar tegen gezinsleden en vrienden praat, maar niet tegen onbekenden. Of dat je kind thuis honderduit praat, maar op school geen woord zegt. Selectief mutisme wordt dan ook vaak pas op de basisschool ontdekt. Ongeveer één tot zeven op de duizend kinderen heeft er last van.

Mogelijke oorzaken
Vroeger werd gedacht dat een trauma de oorzaak zou zijn van selectief mutisme bij kinderen. Maar dat is niet het geval: uit onderzoek is gebleken dat (sociale) angst de belangrijkste oorzaak is. Andere factoren die een rol kunnen spelen, zijn:

lichte ontwikkelingsproblemen
taalproblemen
een geremd temperament (introvert, negatieve gevoelens bij zich houden)
angstige aanleg
Deze factoren kunnen ertoe leiden dat een kind zich terugtrekt, angstig wordt, stress krijgt of gaat zwijgen. Vaak spelen ook andere factoren in de omgeving mee, zoals ouders met angstproblemen, stressvolle levenservaringen of een meertalige omgeving.