Een Tijdperk van Groei en Puzzels


Van: Marieke HBcentrum Hoogkarspel (hoofdvestiging)
woensdag 12 jun 2024 10:45u
een tijdperk van groei en puzzels

Dertien jaar geleden begon een spannend avontuur. Onze oudste zoon ging naar school en al snel volgde zijn jongere broer. Dit markeerde het begin van een complexe puzzel. Hun beider IQ van boven de 145 zorgde voor een enorme uitdaging om passend onderwijs voor hen te vinden. Dit bracht ons negen jaar geleden tot de oprichting van HBplus.

Hoewel de scholen hun best deden, bleek er meer nodig te zijn. We vonden een balans waarbij de jongens op maandag, woensdag en vrijdag naar school gingen en op dinsdag en donderdag naar HBplus. Onze oudste maakte op negenjarige leeftijd de overstap naar het voortgezet onderwijs en bleef versnellen tot zijn 13e. Daarna maakte hij de overstap van vwo 4 naar mbo niveau 4. Deze vertraging heeft hem goed gedaan; hij behaalde na drie jaar met goed resultaat zijn diploma en kon volledig genieten van zijn schooltijd.

De jongste zoon zat met acht jaar al in groep 8 en bereikte vwo 3 in combinatie met HBplus. Door de coronapandemie werd maatwerk echter lastig, waardoor hij sindsdien fulltime bij HBplus zit en online onderwijs vanuit Amerika volgt.

Beide jongens hebben altijd de droom gehad om op een redelijk normale leeftijd naar de universiteit te gaan. Morgen valt de puzzel voor hen samen: de oudste heeft zijn presentatie voor zijn propedeuse en weet al dat hij cum laude geslaagd is; deze presentatie bepaalt het verschil tussen summa en magna cum laude. Als hij dit volhoudt, kan hij in één jaar zijn universitaire diploma behalen na het HBO. Voor de jongste staat er een belangrijk overleg gepland over zijn studietraject. We bespreken de mogelijkheid dat hij alvast colleges gaat volgen aan de universiteit totdat hij bijna 18 is en officieel start.

Na al het puzzelen lijkt het erop dat ze op een mooie leeftijd klaar zullen zijn met hun studies. Het was een lange puzzel, maar met een prachtig resultaat. Onze jongste loopt inmiddels stage bij HBcentrum en wil zijn ervaringen inzetten om andere hoogbegaafde kinderen te helpen. Vaak stonden we op het punt van wanhoop, maar we zijn ontzettend trots op deze kerels en dankbaar dat we HBplus konden opzetten en in al die jaren zoveel kinderen konden helpen.

Dit verhaal van de jongens stopt hier online. Ze hebben recht op hun privacy en daarom delen we de laatste jaren al niets meer. Voor de trouwe volgers is dit de afsluiting van een prachtig hoofdstuk. De opgedane kennis laten we voor altijd doorvloeien in HBcentrum, HBcollege en vooral HBplus.

POLL: