Hernieuwde kracht: Een blog door Marieke Laan-Buijsman


hernieuwde kracht een blog door marieke laan buijsman

Hernieuwde kracht:
Een blog door Marieke Laan-Buijsman, eigenaresse HBcentrum en hoogbegaafdheid.nl


Vorig jaar schreef ik al een blog over hEDS. Een bindweefselaandoening waarvan ik sinds 2007 weet dat hier mijn gewrichtspijn vandaan komt. Tevens iets wat bij veel mensen binnen HBcentrum voorkomt en waarvan er steeds meer wetenschappelijk bewijs komt dat het soms gerelateerd is aan hoogbegaafdheid. Daarnaast is het ook de reden dat ik al 5 jaar in Portugal ben in januari. In het verleden gingen we altijd in de herfst weg maar dit hebben we verplaatst naar januari zodat onze cliëntjes naar school kunnen gaan tijdens de Cito-periode. Als dit echt niet lukt dan zijn er genoeg mogelijkheden binnen HBcentrum om toch begeleiding te krijgen. Op deze manier komen we zowel de scholen als de kinderen en hun ouders tegemoet in hun behoeften.

De hoge luchtvochtigheid in Nederland heeft een zeer sterke weerslag op mijn gehele gestel en door veel te reizen is mijn hEDS nu behoorlijk stabiel. Er is evenwicht gekomen bij mijn werk voor HBcentrum en ik ren mijn staart niet meer achterna. Ons samenwerkingsverband heeft de laatste jaren grote stappen gemaakt en er zijn in onze regio zo'n 50 mensen door ons opgeleid tot HB-professional. Eigenlijk merk ik hier in Portugal pas hoeveel rust dat geeft. En waar ik vorig jaar na drie weken pas de trappen naar het strand op en af kon, heb ik nu een behoorlijk actieve vakantie achter de rug.

Toch merk ik ook dat je fysieke en mentale gesteldheid behoorlijk hand in hand gaat bij hEDS. Alle zorgen om mijn eigen kinderen, cliëntjes, hun ouder(s) en/of leerkrachten ging letterlijk in mijn lijf zitten. Ieder jaar verblijf ik op dezelfde plaats en mijn beeldende gevoeligheid zorgt voor behoorlijk wat herinneringen die boven komen: "Bij deze rotsformatie heb ik met een moeder gebeld omdat haar zoon in paniek was omdat ik zó ver weg was en bij dát bankje heb ik een leerkracht gebeld omdat ik voelde dat ze me nodig had en dat ook zo bleek te zijn.. En daar bij die rots op het strand heb ik een jongen gebeld zodat ik hem richting school kon coachen. En ohja, daar achter die strandtent heb ik een moeder gebeld omdat ik haar zoon iets had beloofd maar niet kon waarmaken door regels binnen een school. Wat voelde ik me toen machteloos.. etc" De hele vakantie mochten deze gedachten er zijn en heb ik ze een plekje gegeven. Dankzij ons portaal lees ik de updates weer op de zaak en ik weet dat ik het kan loslaten. De scholen zijn kundiger dan ooit en HBplus is gewoon open omdat Anneloes, Kirsten, Patricia en Monique doorwerken. Het is goed zo, ik laat het los. En ik heb nog nooit zo weinig pijn gehad..

Natuurlijk werk ik hier ook door. Ik geniet van de belletjes en mailtjes met de mensen die de opleiding (willen) gaan doen en samen met Janneke werk ik aan ons aanbod voor HBcollege. De planning is voor drie jaar klaar. Dat geeft rust. Iedere cursus, training en de opleiding hoeven we nog maar één keer per jaar te geven omdat ook hiervoor de druk afneemt. We hebben meerdere locaties waar HB-ráákt kan worden gegeven en ons nieuwe pand is groot genoeg om meerdere cursisten toe te laten bij ons gehele aanbod.

Donderdag vlieg ik weer naar huis. Waarschijnlijk voor de eerste keer zonder een grote steen in mijn buik. Altijd was ik weer bang voor het schuldgevoel. De angst over hoe de kinderen de maand januari hadden beleefd was haast onverteerbaar. Ik wéét dat ik ze niet kan helpen als ik niet goed voor mezelf zorg maar wat had ik het daar moeilijk mee. Maandag gaan we weer met veel energie van start en kan ik weer nieuwe kinderen verwelkomen. Ik kijk ook weer ontzettend uit naar het HBkamp waar ik echt mijn passie in kwijt kan. Ook mijn eigen kinderen geven geen stress meer. Ze starten maandag met een nieuw rooster en voor de eerste keer levert dit geen spanningen op. Gewoon, omdat school hun gebruiksaanwijzing kent en ze helemaal stabiel zijn. Het waren zes roerige jaren maar wat ben ik trots dat ik heb doorgezet!

Aan het twijfelen of je zelf een HBcentrum of HBspot kunt opzetten? Als het mij lukt om dit vanaf de grond op te bouwen mét hEDS, waarom zou jij het dan niet samen met ons kunnen?

Tot volgende week allemaal. Ik kan er weer tegenaan! En tot die tijd blaas ik wat zon richting Nederland. Voor degene die het tóch nog kan gebruiken <3

Liefs!

Marieke Laan-Buijsman
Eigenaresse van: Centrum voor Hoogbegaafdheid en het platform hoogbegaafdheid.nl

POLL: Is het herkenbaar dat je mentale en fysieke gesteldheid soms hand in hand gaat bij hEDS?