HB-gezinswerker


Van: Marieke HBcentrum Hoogkarspel (hoofdvestiging)
woensdag 3 apr 2024 15:14u
hb gezinswerker

De training tot HB-gezinswerker is vooral geschikt voor jeugdzorgmedewerkers, jeugdconsulenten, ggz medewerkers, (ortho)pedagogen en andere (jeugd)hulpverleners. Aan het eind van de training weet u hoe u hoogbegaafdheid kunt herkennen, de problematiek die voor kan komen, wat deze kinderen en gezinnen nodig hebben en hoe u qua hulpverlening aan kan sluiten bij deze gezinnen. Er is ruimte om vragen te stellen en u krijgt de belangrijkste informatie mee om verder te bestuderen. U bent uiteindelijk in staat een eigen visie te vormen omtrent hoogbegaafdheid en dit te integreren in de gezinshulpverlening.

Door meer te weten over hoogbegaafdheid kunnen gezinnen die hiermee te maken hebben beter geholpen worden. Zij hebben in de praktijk vaak behoefte aan een andere aanpak en de hulpverlening kan door tijdig te signaleren passende hulp inzetten wanneer dit nodig is. Hiermee worden misdiagnoses voorkomen. Hoogbegaafdheid wordt in de praktijk nog steeds te veel verward met autisme, adhd of een losstaand gedragsprobleem/opvoedprobleem. (Zie Misdiagnoses bij Hoogbegaafdheid door James T. Webb e.a.).

Onder de (langdurige) thuiszitters in Nederland zitten relatief veel hoogbegaafde kinderen. Deze krijgen vaak te maken met jeugdhulpverlening, maar de reguliere hulpverlening weet niet altijd de juiste wegen voor deze specifieke groep kinderen. Door de kennis te vergroten rondom hoogbegaafdheid en te weten wat hoogbegaafde kinderen nodig hebben kunnen zij ook beter in gesprek gaan met ouders, die zich vaak niet gehoord voelen.
Tijdens de training zullen ook andere facetten van jeugdzorg (denk aan multiproblematiek, hechtingsproblematiek, gesloten jeugdzorg, pleegzorg) ter sprake komen, want ook onder deze doelgroepen bevinden zich hoogbegaafde kinderen én ouders. Kijk voor meer informatie op www.hbgezinswerker.nl #foryoupage #foryou #hoogbegaafd #hoogbegaafdheid #hbcollege #hbgezinswerker #hybride #online #schooljaar20242025 #training

POLL: