Turbostudent: ’Ze zeiden dat ik té ambitieus was’


turbostudent ze zeiden dat ik t ambitieus was


De rel tussen de TU Eindhoven en het opgestapte wonderkind Laurent Simons (9) en zijn ouders maakt veel los. Simone Eringfeld, zelf ’turbostudente’, redeneert dat de individuele begeleiding die Laurent kreeg, zeldzaam is. „De meeste universiteiten verwaarlozen hoogbegaafd talent.”

Bron: Telegraaf.nl


Zelf begon ik op mijn vijftiende al te studeren aan de Universiteit van Tilburg. De laatste drie jaar van mijn middelbare school rondde ik zelfstandig af, omdat ik me op school niet meer thuis voelde. Ik had weinig aansluiting met leeftijdgenoten en het botste vaak met leraren. Van kinds af aan werd mij verteld dat ik ’te ambitieus’ was en te veel wilde. Leraren wisten niet wat ze met mijn kritische vragen aan moesten.

Hoogste scores
Mijn schooltijd werkte zo ontmoedigend, dat ik aanvankelijk niet wilde doorstuderen. Gelukkig keerde ik drie jaar geleden toch terug naar de universiteit. Ditmaal mét succes, want deze zomer rondde ik drie bachelors af binnen drie jaar. Ik studeerde ’cum laude’ af voor mijn beide bachelors in Literatuurwetenschap en Filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Mijn derde bachelor in Internationale betrekkingen behaalde ik op afstand aan de University of London. Daar ontving ik tweemaal op rij de ’Global Top Scorer’ Award voor het halen van de hoogste scores ter wereld.

Opnieuw ondervond ik echter dat er geen voorzieningen bestaan voor leerlingen die niet in het gebruikelijke systeem passen. Een geïndividualiseerd leertraject zoals Laurent die kreeg, is allesbehalve standaard. Zo’n op maat gemaakt programma was voor mij nooit beschikbaar, dus nam ik het heft in eigen handen en schreef ik me in voor drie studies tegelijk. In plaats van een verkort programma voor één studie, voltooide ik zo alsnog negen jaar werk in drie jaar tijd.