Een speciale klas voor hoogbegaafde kinderen: 'Ook naar School' Door: Kyra Moor


een speciale klas voor hoogbegaafde kinderen ook naar school door kyra moor

Als "Centrum voor Hoogbegaafdheid" worden wij erg blij van dit soort initiatieven. Zelf hebben wij ook een samenwerking met diverse scholen maar zij blijven liever uit de publiciteit zodat ze hun HB'ers goed kunnen blijven begeleiden. Helaas hebben ze geen ruimte voor een grotere toestroom en dit respecteren we. Toch delen we vol trots dit bericht. We hopen dat er steeds meer van dit soort initiatieven mogen ontstaan en dat we uiteindelijk alle HB'ers een fijne schooltijd kunnen garanderen. Go stichting IQ+!

Hoogbegaafde kinderen vinden het soms moeilijk om te functioneren in een klas van het reguliere onderwijs. Daarom heeft stichting IQ+ een lokaal in de John F. Kennedyschool in ’s-Gravenzande, waar negen dagdelen per week speciale klassen zijn voor de kinderen. De proefperiode van het project liep zo goed, dat het een gift kreeg van Fonds 1818.

"Hoogbegaafdheid is meer dan alleen een hoog intellect", vertelt voorzitter van de stichting Sima de Bruyn. "Kinderen hebben vaak een groot rechtvaardigheidsgevoel, veel autonomie en ze denken buiten de kaders." Daarnaast zijn de kinderen heel gevoelig. "Niet alleen emotioneel, maar in de breedste zin van het woord, dus ook voor structuren en kledinglabels." Stichting IQ+ is een stichting voor hoogbegaafde kinderen en hun ouders en biedt begeleiding en kennis.


Dit 'anders zijn' kan volgens De Bruyn leiden tot een laag zelfbeeld en zelfs gedragsproblemen. "Dat is vaak het moment dat ouders aan de bel trekken, maar de link met hoogbegaafdheid wordt niet altijd direct gelegd." Sommige kinderen kunnen hierdoor zelfs (tijdelijk) niet meer naar een reguliere school en komen thuis te zitten.

"In mijn klas leren de kinderen allereerst dat ze niet gek zijn", vertelt Hadewych Simonis, die het klasje begeleidt. "Kinderen kunnen zich alleen voelen als ze bijvoorbeeld merken dat ze op een andere manier denken of last hebben van geluid." Simonis ziet de kinderen groeien. Zo krijgen ze bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen en zien ze dat ze niet alleen zijn. "Het belangrijkste voor mij is dat de kinderen zich welkom voelen, dat ze weten dat ze er mogen zijn."

Succesvol
Vorig schooljaar is Stichting IQ+ begonnen met een proef voor het project 'Ook naar School'. In totaal deden daar negen leerlingen aan mee. "Met trots kunnen wij zeggen dat het met acht van die kinderen weer heel goed gaat, en met de negende zijn we aan het afbouwen", vertelt De Bruyn.

Fonds 1818 ondersteunt het project. "Voor kinderen die tussen wal en schip dreigen te raken door hoogbegaafdheid is niets geregeld vanuit het onderwijs of de gemeente", zegt Jan Kleyberg van Fonds 1818. Het fonds doneert daarom 1.500 euro per leerling, gebaseerd op 15 leerlingen. "Deze kinderen moeten ook een kans krijgen."