Wat heeft hoogbegaafdheid te maken met de rijdende rechter?


wat heeft hoogbegaafdheid te maken met de rijdende rechter

Bron: Smart-Ease

Hoogbegaafde en hooggevoelige kinderen voelen vaak feilloos aan waar ruimte is voor discussie. Als jij twijfelt, dan vinden zij het ‘knopje’ om jou van hun mening te overtuigen. En dat kan soms enorm vermoeiend zijn. Voor je het weet, zit je midden in een discussie die eindigt in stress of irritatie. Herken je dat?

De ouders van Joep en Suus kunnen hier in ieder geval over meepraten. Zowel Joep als Suus hadden duidelijkheid nodig. Hier lees je hoe de uitspraak van de rijdende rechter een mooi bruggetjes was in het bewustwordingsproces van hun ouders.


Uit de praktijk: Martin en Suus
Martin is de vader van de vijfjarige Suus. Suus is een zeer pienter en wilskrachtig meisje. Martin loopt op dit moment enorm aan tegen de wilskracht van zijn dochter: “Op dinsdag en donderdag hebben mijn vrouw en ik de afspraak dat ik de kinderen van de oppas haal en daarna kook. We willen op tijd aan tafel, dus je kunt je voorstellen dat ik het fijn vind als Suus al klaar staat als ik haar kom ophalen. Maar dat is tot nu toe alleen maar uitgelopen in een groot drama, want Suus doet er alles aan om tijd te rekken. En voor je het weet belanden weer in een eindeloze discussie en zitten we allebei uitgeput in de auto naar huis. Hoe kan ik dit patroon doorbreken?”

Uit de praktijk: Moniek en Joep
Joep is een heel gevoelig en slim jongetje van net zes jaar. De leerkracht van Joep ziet dat hij niet tot zijn recht komt in groep 3. Hij heeft een enorm goede werkhouding en Joep heeft alle leerdoelen al gehaald. Kortom, de leerkracht vindt het verstandig om Joep met genoeg uitdaging in groep 4 te plaatsen. De ouders delen deze mening. Maar Moniek, de moeder van Joep, ziet tegelijkertijd een aantal beren op de weg: “Stel dat hij niet wil? En stel nou dat hij zijn vriendjes gaat missen?”

Geen twijfeltaal
Wij, ik, de leerkrachten en de ouders zijn het erover eens dat Joep niet gebaat is bij twijfeltaal. We weten Moniek gerust te stellen. Juf Anke voegt er nog lachend aan toe: “Ja Moniek, bereid je goed voor, straal rust uit en breng je boodschap met vertrouwen.” Wat dat betreft is de rijdende rechter een mooi voorbeeld: “Dit is mijn uitspraak en daar moet je het mee doen.”