Meer aandacht voor hoogbegaafdheid op ISG Arcus en Porteum


meer aandacht voor hoogbegaafdheid op isg arcus en porteum

Lelystad - Met de benoeming tot aspirant-begaafdheidsprofielschool heeft ISG Arcus in Lelystad een belangrijke stap gezet in de richting van nog beter passend onderwijs voor leerlingen die meer aankunnen én extra uitdaging nodig hebben.

Afdelingsleider Joke Swart is blij met deze erkenning: ‘We werken al een tijd samen met het project Lelystad Hoogbegaafd, waarbij leerlingen uit het basisonderwijs een dag in de week lessen bij ons volgen en dit is een volgende stap in onze ontwikkeling'.

Hoewel de school al jaren maatwerk biedt op het gebied van meer- en hoogbegaafdheid is nu een ontwikkeling ingezet die moet leiden tot passend onderwijs voor leerlingen die in een aantal vakgebieden of zelfs over de hele linie meer aankunnen.

Leren leren en organiseren
‘Maar het gaat ook om hulp bij executieve vaardigheden als leren leren en organiseren’, aldus Joke Swart. ‘Leerlingen die heel makkelijk de basisschool zijn doorgekomen, hebben deze vaardigheden vaak in mindere mate aan hoeven spreken. Het is dus belangrijk om hen dit goed te leren.’

Op dit moment krijgen leerlingen op ISG Arcus al de mogelijkheid tot een verbredingsproject en kunnen leerlingen in de bovenbouw vervroegd examen doen in één of meerdere vakken. ‘Zo bieden we nu al de kans om dingen in je eigen tempo te doen, wat weer ruimte biedt voor verdieping en verbreding'.