Zet de wereld naar je hand


zet de wereld naar je hand

Mensa organiseerde enige tijd geleden een Machtsklas voor vrijwilligers en dit onderwerp is nog steeds actueel. Toneelspeler en trainer Eimert Vermeulen toonde de deelnemers negen verschillende manieren waarop mensen elkaar proberen te beïnvloeden. Wie de stijlen herkent en naar wens kan inzetten, vergroot zijn autonomie.

Veel mensen hebben een negatieve associatie met het woord macht, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Eimert Vermeulen ziet het als een manier om iets van de ander gedaan te krijgen. “Je mag het ook invloed noemen.” Hij is geïnteresseerd in hoe macht werkt tussen mensen en wat de wetmatigheden daarin zijn. “Als je je daarin wilt verdiepen dan wordt het leven zo’n stuk leuker en gemakkelijker. Als je de logica doorhebt, dan kun je ermee gaan spelen.”

Experimenteren
De stijl die je je leven lang al hanteert, kun je het beste. Wie meerdere stijlen beheerst, maakt zichzelf machtsvoller. Geef jezelf de ruimte om te experimenteren en begin klein, adviseert Eimert. “Bestudeer je eigen gedrag en dat van anderen in veilige situaties. Observeer actie en reactie, want gedrag roept gedrag uit. Wanneer jij je gedrag bewust kunt aanpassen aan de omstandigheden, vergroot jij je autonomie.”

Bron: hiqmagazine.nl