Deel 2 van het interview met Dolores Leeuwin: "Het feit dat IK het niet snap wil niet zeggen dat het niet waar is"


deel 2 van het interview met dolores leeuwin het feit dat ik het niet snap wil niet zeggen dat het niet waar is

Bedankt voor deze mooie bijdrage Dolores.. Als HB'er in een wereld met HB'ers vraagt dit om reflectie. Je hebt mij ook weer even aan het denken gezet. Geniet van dit artikel mensen en laat vooral je reactie achter voor de geweldige journalist die dit zo mooi op papier heeft gekregen <3 Hierbij de reactie van mij:

Wow, de spijker op zijn kop! Dit is exact waar ik zelf een jaar geleden mee worstelde. Waar raak ik intrinsiek door gemotiveerd? Op dat moment wist ik het echt even niet meer. HBcentrum viel al vier jaar van de ene stroomversnelling in de ander en ondertussen hadden onze eigen kinderen nog steeds hun ups en downs. Het voelde als logisch dat ik alle werkzaamheden zelf bleef doen. Maar waarom eigenlijk? Omdat de omgeving dit van me verwacht? Omdat ik het gezicht ben van de zaak?

Ik word blij van maatwerkplannen maken en hét verschil kunnen maken voor een cliënt. Niet over hoogbegaafdheid schrijven of praten maar vooral dóen. Je kunt me niet blijer maken dan wanneer er een plan voor iemand komt en het ook daadwerkelijk het gewenste effect heeft. Ik word omschreven als "te lief". De afgelopen jaren hebben we bijvoorbeeld veel in ons eigen samenwerkingsverband geïnvesteerd. Maar hé, voor veel cliënten ben ik niet meer nodig en dát was het doel! Commercieel gezien niet slim misschien maar nu kan ik wel in alle rust verder bouwen aan het verspreiden van onze diensten door heel Nederland. In de afgelopen 5 jaar hebben we denk ik meer dan 500 HB'ers gezien en ik durf echt wel te zeggen dat we een verschil hebben gemaakt. We wilden een oplossing voor de problematiek rondom HB'ers en we hebben in ieder geval kunnen bewijzen dat we hier ontzettend goed in zijn! We gunnen niemand het pad te lopen dat wij en vele HB'ers hebben afgelegd. Iedere complexe casus die we vóór kunnen zijn is onze grootste winst. Eigenlijk hebben wij ook jaren top-down gewerkt: Ons grote doel was duidelijk en daar hebben we diensten omheen gemaakt. Vooral dankzij HBplus en onze opleiding tot HB-professional is het mogelijk om een compleet plan te maken.

Ik heb veel respect voor collega's die naast al hun werk ook nog onderling afspreken en zichzelf tot een begrip maken. Zowel online als in het dagelijks leven. Ik houd gewoon niet van de belangstelling. Laat mij maar lekker puzzelen aan een casus en iemand zichzelf terug te laten vinden. We hebben een geweldig team die de rest van de taken op zich neemt en dat voelt goed, heel goed! Vaak ben ik zelf aanwezig bij een HBcafé en de inloop maar ook dan trek ik me liever terug met een individu om een verschil te kunnen maken. Zie het alsjeblieft niet als desinteresse in de groep of wat dan ook.. Dit is wie ik ben en waar ik blij van word <3

Marieke Laan Buijsman
Eigenaresse van het centrum voor hoogbegaafdheid en het platform hoogbegaafdheid.nl

Hieronder de tekst van het artikel over Dolores Leeuwin. Klik ook vooral op de link hieronder zodat je ook het beeldmateriaal kunt bekijken.

Dolores Leeuwin is bekend als presentatrice van o.a. het Klokhuis. In 2012 nam ze deel aan het televisieprogramma de nationale IQ-quiz. Tot haar eigen verbazing won ze deze quiz met de hoogste IQ-score (156) ooit in het programma. In mijn vorige blog sprak ik met Dolores over haar nieuwsgierigheid, zien en gezien worden en jezelf kunnen zijn. In dit blog nodigt Dolores je uit om je bewust te worden van de alom aanwezige controledrang en de invloed daarvan op ons onderwijs, werk en de maatschappij in het algemeen.
Dolores Leeuwin (48) presentatrice, actrice, sparpartner, dagvoorzitter en spreker

In deel I van dit interview vertelde je over het belang van gezien worden en hoe onze controledrang ons vaak hindert in het echt zien van de ander. Wat is de ideale manier om jou nieuwsgierig te maken naar iets wat jij nog niet ziet?

Ik ben niet zo’n iemand aan wie je alles kan verkopen. Het moet me echt intrinsiek motiveren en dat kan van alles zijn. Ik kan niet zo aangeven wat iemand moet doen. Als het me niet interesseert kan je me duizenden euro’s aanbieden maar dan ga ik het gewoon niet doen. Ik vind het wel interessant als ik zie dat mensen super gedreven en gepassioneerd zijn. Dan kan het over postzegels gaan en dan ben ik geboeid.

Wat dempt jouw nieuwsgierigheid?

Wanneer er te sterk gestuurd wordt. Ik v