Let school go..


let school go..

Onze jongste zoon gaat sinds afgelopen september volledig naar HBplus. Hij had flinke restverschijnselen door Corona, meer last van hEDS door het niet kunnen reizen en dat in combinatie met een zeer asynchrone ontwikkeling: 11 jaar oud, gemiddeld vwo 3 maar ook vakken op het niveau van de brug en eindexamenklas.

Bij HBplus mochten ze de tekst van hun lievelingsliedje veranderen zodat het hun gevoel van dat moment goed zou kunnen omschrijven. Dit heb ik eerder nog niet gedeeld omdat hij het graag wil inzingen en zichzelf daarbij wil begeleiden met zijn gitaar. Ondertussen oefent hij hard bij gitaarles maar ze zijn nog niet bij dit liedje aangekomen. Iets met perfectionisme en het juiste moment afwachten..

Zojuist deelde ik een post over een hoogbegaafde jongen die ontzettend goed kan rappen. Ook een "thuiszitter", maar wat een talent! Dit bracht me op het idee om het verhaal van mijn zoon toch ook alvast maar te delen.

Het gaat nu heel goed met hem. Zijn belastbaarheid komt steeds meer terug en het samenwerkingsverband en de onderwijsconsulent zijn in overleg over de terugkeer naar school. Ondertussen weet hij precies wat hij later wil gaan doen: Zo goed mogelijk hoogbegaafde kinderen begeleiden zodat ze nooit de weg hoeven te gaan die hij heeft gehad. Hij heeft heel veel mazzel gehad met de scholen waar hij is geweest maar toch wenst hij voor de toekomst één vaste plek waar uitzonderlijk begaafde kinderen volledig tot hun recht komen. Hij is ook degene die ervoor pleit dat wij www.uhbschool.nl uiteindelijk ook echt vorm gaan geven. Niet als vaste school voor groep 1 tot vwo 6 maar meer als veilige haven waar je terecht kunt als school en/of HBplus even niet meer genoeg is. Een plek waar we kunnen kijken hoe we de asynchrone ontwikkeling weer zoveel mogelijk synchroon kunnen krijgen zodat de uitstroom naar een school weer mogelijk kan worden gemaakt. Dit kan fulltime zijn of met een opbouw vanuit HBplus. Ik deel zijn droom maar weet nog niet waar te beginnen. We hebben in de loop der jaren genoeg HB-professionals opgeleid om een goed team samen te stellen maar het opzetten van een school gaat mij nu echt even boven mijn pet. Daarom is alle hulp welkom..

Onze zoon is van mening dat je eerst een doel nodig hebt voordat je je volledig kunt inzetten voor je schoolwerk. Hij heeft zijn doel gevonden en daarom doet hij ontzettend zijn best om dit schooljaar al zijn hiaten tot vmbo 4 aan te vullen. Als hij op zijn huidige tempo doorgaat dan ben ik ervan overtuigd dat hem dit nog gaat lukken ook! Hij wil uiteindelijk orthopedagoog en/of gedragsspecialist worden en bij HBcentrum gaan werken. Het liefst wil hij dan zelf ook IQ-testen kunnen afnemen omdat er nu zo weinig mannen zijn die dat goed kunnen ;) Dat lijkt hem voor sommige HBkids zeer geruststellend. Kortom: Dankzij HBplus is zijn niveau nu niet meer gemiddeld vwo 3 maar bijna eind vmbo 4. En daar komt hij vast wel verder mee! Inmiddels is hij twaalf en bij de start van het komende schooljaar is hij bijna 13. We gaan ervan uit dat we hem dan toch wel weer op een passende plek kunnen krijgen <3 En anders gaan we vol liefde verder bij HBplus.

Er lopen direct tranen over mijn wangen zodra ik de tekst van zijn liedje weer ga lezen. Het is nu niet meer aan de orde maar het omschrijft denk ik exact hoe meer hoogbegaafde kinderen zich kunnen voelen. Mijn zoon had veel mazzel dat hem dit precies moest gebeuren toen alle kinderen veel thuis waren. Daardoor kon hij heel goed contact met zijn vrienden onderhouden en zelfs samen schoolwerk maken. Zowel online als fysiek. Uiteraard heeft niet ieder hoogbegaafd kind deze mazzel. Daarom hoop ik dat dit lied wat steun kan geven en dat het minder eenzaam voelt als ze weten dat ze niet de enige zijn. Ooit brengt hij het lied ook uit, maar echt pas als hij zichzelf kan begeleiden met de gitaar denk ik ;)

Let her go: Passenger

Let school go: Iann Laan (11 jaar)

Well you only need the friends when it's burning low

Only need the sun when it starts to snow

Only know you like school when you let it go

Only know you've been high when you're feeling low

Only hate the school when you're missing home

Only know you like school when you let it go

And I let it go...

______________________

Staring at the bottom of your glass

Hoping one day you'll make a dream last

But dreams come slow and they go so fast

You see nothing when you close your eyes

Maybe one day you'll understand why

Everything you touch surely dies

______________________

Refrein
_____________________

Staring at the children in the class

Same old empty feeling in your head

School comes fast and it goes so slow

Well you see school when you fall asleep

But never to touch and never to keep

'Cause you hate school too much and you dive too deep

______________________

Refrein herhalen
______________________

Only know you love school when you let it go

And I let it GO!

Door: Marieke Laan Buijsman

www.hoogbegaafdheid.nl
www.hbplus.nl
www.uhbschool.nl
Info@hoogbegaafdheid.nl
0228-222111