Update na de laatste persconferentie


update na de laatste persconferentie

Je hebt vast wel gemerkt dat we de afgelopen weken minder tijd hadden om actief te zijn op social media. Dit had diverse redenen:

- We hebben met man en macht aan een oplossing voor alle kinderen van HBkids en HBplus gewerkt. Dit heeft geresulteerd in nieuwe groepen/roosters en een permanente samenwerking tussen de online deelnemers en de kinderen op locatie.

- Het online aanbieden van de opleiding en de trainingen was een lang gekoesterde droom die nu in sneltreinvaart werkelijkheid moest worden. Vol trots kan ik zeggen dat ons complete scholingsaanbod nu ook online kan worden gevolgd. De cursisten kunnen zelf kiezen of ze online of (indien mogelijk) fysiek aanwezig zijn waardoor de voortgang niet stagneert zodra iemand griepsverschijnselen gaat vertonen. Het had nogal wat voeten in de aarde om dit te realiseren maar het is ons gelukt. De certificaten voor de kersverse HB-docenten liggen klaar om te versturen en vanaf eind juni is ons land waarschijnlijk weer 12 HB-professionals rijker. We hopen op de langere termijn ook een online aanbod te realiseren waarbij de cursisten op hun eigen tempo de lesstof kunnen doorwerken. We zijn ons er echter ook terdege van bewust dat het inbrengen van casuïstiek juist de grote meerwaarde van ons aanbod blijkt te zijn. Als de rust weer wat is teruggekeert dan gaan we ons beraden en kijken hoe we dit op de beste manier kunnen uitwerken en allicht een pilot kunnen starten.

- In de mei-vakantie zijn we voor de groepen een week gesloten geweest maar bij noodgevallen ging de individuele begeleiding toch door. Verder stond deze stond deze week volledig in het teken van het rondmaken van de nieuwe groepsindeling en het in gereedheid brengen van ons pand.

- Naast de organisatorische zaken voor HBcentrum waren ook opeens onze eigen kinderen thuis. Na negen jaar stress en regelen kwam er eindelijk rust in huis. Ik had de afgelopen weken ook echt wel even nodig om dat te verwerken. Wat doet de leerplicht toch met hoogbegaafde kinderen en wanneer kan dit echt worden omgezet in een leerrecht? Gaat de hele situatie rondom Covid-19 voor permanente verbetering zorgen? Onze kinderen zijn niet overprikkeld geweest, waren zelf in staat om online de juiste lessen te volgen en hadden weinig/geen begeleiding nodig bij hun huiswerk. Het was naar om hun vriendjes niet te kunnen zien, maar online hielden ze goed contact. Het was verbazingwekkend hoe alle puzzelstukjes op zijn plaats leken te vallen. Ze leerden meer in minder tijd en het kostte ze veel minder energie. Onze oudste zoon kreeg meer ruimte om te streamen en te programmeren waardoor hij ook serieus over zijn toekomst ging nadenken. Hij zegt al jaren dat hij (nog) geen ambities heeft voor de universiteit en dat het hem zwaar valt dat zijn antwoorden op school vaak wel goed zijn maar dat de 'gewenste antwoorden' uitblijven. Dit geeft hem enerzijds stress voor de examens maar anderzijds ook spanning omdat hij gewoon in de buurt van ons huis naar school wil blijven gaan. Online kwam hij erachter dat er bij ons in de buurt een MBO-opleiding gaat starten voor 'Software Developers'. Hij rekende al snel uit dat hij dan klasgenoten van zijn tweede school kan tegenkomen en dat hij tegelijk met zijn vrienden van de eerste school naar het HBO kan gaan als hij dat zou willen. En zo geschiedde: Onze zoon van 12 heeft een aanvraag bij het MBO gedaan of hij toegelaten kan worden aangezien hij nu in VWO 4 zit. Vlak na zijn 13e verjaardag hoorden we dat hij is aangenomen. Hij kan dus waarschijnlijk tot zijn 17e dichtbij huis naar school blijven gaan. Wat een ontlading en opluchting! Hij is dolblij omdat hij eindelijk zijn passie kan volgen en na schooltijd gewoon met zijn vrienden kan blijven afspreken en verder kan gaan met het opbouwen van zijn eigen bedrijfjes. Hij komt in een klas met studenten tussen de 16 en 30 jaar oud maar dat ziet hij juist wel als een meerwaarde. Hij heeft het sociale aspect altijd interessant gevonden en hij houdt zich ook prima staande in VWO 4. De tijd zal het weer leren hoe dit gaat verlopen, maar ik denk dat iedereen nu wel kan begrijpen waarom ik social media even heb losgelaten. Er was genoeg te doen, te verwerken en te regelen.

Dit was eigenlijk de gang van zaken voor de laatste persconferentie. We hebben de optie in ons achterhoofd gehouden dat de scholen toch nog volledig open konden gaan voor de zomervakantie. Ik denk dat iedereen zich kan voorstellen dat dit voor ons flink schakelen wordt, omdat we ongeveer een maand bezig waren om de huidige planning rond te krijgen. Stel je voor: Ieder kind moet op andere dagen naar school en iedere school heeft weer een andere regeling. We moesten onze groepsindeling van voor Covid-19 volledig loslaten en volledig out of the box denken. Kinderen van HBkids gingen opeens naar HBplus en andersom. Zo konden we ouders ontlasten en de kinderen zo goed mogelijk door deze periode helpen. Ook als dit betekende dat een kind dagelijks begeleiding kreeg, terwijl de PGB's hier niet op waren ingesteld. De gesteldheid van de kinderen en hun ouders stond voorop en daarna zouden we wel weer verder kijken. Het is ons gelukt om groepen samen te stellen waarbij de kinderen het beste in elkaar naar boven halen en ook echt daadwerkelijk ontwikkelingsgelijken zijn. We konden vorige week opgelucht ademhalen omdat de geformeerde groepen geniaal op elkaar waren ingespeeld en nu begint het plannen en puzzelen gewoon weer van voor af aan..

- Ik wilde heel graag een filmpje maken met alle foto's en vlogs die de kinderen de afgelopen weken hebben ingestuurd. De persconferenties en wijzigingen volgden zich echter zo snel op dat ik hier simpelweg geen tijd voor had en de strekking van de vlogs alweer snel achterhaald was. De kinderen hebben inmiddels vlogs gemaakt over de terugkeer naar school en hoe ze dit ervaren. Ik hoop dat ik er uiteindelijk tijd voor krijg om een mooie compilatie te maken van de gehele 'corona-periode'. Wordt dus niet ongerust als we nog steeds niet vaak op social media zijn. Het is juist een teken dat we druk aan het werk zijn ;-) Het is uiteindelijk ook de bedoeling dat onze nieuwsverstrekking steeds meer via ons online portaal gaat verlopen en natuurlijk via het platform: www.hoogbegaafdheid.nl

In het kort kunnen we mededelen dat we voorzichtig een planning hebben voor de week na Pinksteren:

Maandag:
9.00 - 15.00 uur: HBplus online en op locatie
16.00 - 18.00 uur: HBkids op locatie en online

Dinsdag:
9.00 - 15.00 uur: 'HBplus extra' op locatie. Hierbij worden er maximaal 3 kinderen bij een HB-professional ingedeeld zodat ze extra aandacht kunnen krijgen.
9.00 - 15.00 uur: HBplus op locatie

Woensdag:
9.00 - 15.00 uur: 'HBplus extra' op locatie. Hierbij worden er maximaal 3 kinderen bij een HB-professional ingedeeld zodat ze extra aandacht kunnen krijgen.
9.00 - 15.00 uur : HBplus op locatie
13.00 - 15.00 uur: HBkids@online (Een aanrader voor kinderen die te ver wonen om naar ons toe te komen en niet in aanmerking komen voor de dagbesteding.)

Donderdag:
9.00 - 15.00 uur: HBplus op locatie of online. Dit hangt nog even van een paar variabelen af.

Vrijdag:
9.00 - 15.00 uur: HBplus online en op locatie.

Dit wordt waarschijnlijk ook onze planning voor na de zomervakantie. Hierdoor wordt het mogelijk dat onze 'thuiszitters' volledig naar HBcentrum kunnen komen of de begeleiding online en fysiek gaan combineren. We sluiten niet uit dat we ook alle dagen online open gaan maar dan moet dit wel rendabel zijn en het personeel beschikbaar zijn. We hebben de afgelopen jaren gemerkt dat het aanvragen van een PGB steeds weer verschillend is per gemeente. Daarom werken we tegenwoordig andersom: Aan de hand van de casus stellen we een plan op en dit plan wordt aan de gemeente voorgelegd. We beschikken over alle codes en voorwaarden zodat we ervan kunnen uitgaan dat een PGB wordt toegekend. Mocht een kind door een bepaalde regelgeving van de betreffende gemeente worden uitgesloten van begeleiding op het vlak van hoogbegaafdheid dan zullen wij met de ouders en/of school naar een passende oplossing zoeken.

We hopen dat het jullie allemaal goed gaat. We hebben veel kinderen zien opleven tijdens het thuisonderwijs en bereiden ons daarom voor op veel aanmeldingen na de zomervakantie. We kunnen niet beloven dat we alle kinderen kunnen plaatsen maar stuur ons vooral een omschrijving van de casus zodat we kunnen kijken of we de hulpvraag aan (een van) onze groepen kunnen koppelen. We zijn nu liever voorbereid dan dat we eind augustus allicht nee moeten zeggen. Tevens gaat er soms best een paar maanden overheen voordat een PGB-aanvraag is afgehandeld en daarom is het verstandig om nu alvast over het nieuwe schooljaar na te gaan denken.

Ik wil graag afsluiten met het delen van een gesprek van vier kinderen tijdens HBplus:

- Als het filmpje van Marieke af is dan moeten we dat eigenlijk naar Rutte sturen;
- Ja, dat vind ik ook. Ik vraag me af of hij een idee heeft hoe school voor sommige hoogbegaafde kinderen voelt. Ik stel het me voor als een gebouw met een grote koepel er omheen. Hoe dichter je bij die koepel komt hoe meer je voelt dat de lucht daar toxic voelt. In de school is dit gevoel het meest sterk. Ik heb dan het idee dat ik een soort gasmasker moet dragen om te kunnen overleven;
- Zo voelt het voor mij ook. Maar dan meer als een masker dat ik moet dragen om me te kunnen aanpassen. Op school denkt iedereen dan dat ik het prima naar mijn zin heb maar dat is absoluut niet hoe ik me voel. Ik vind je omschrijving van die toxic koepel wel mooi. Als ik buiten die koepel kom dan gaat mijn masker af en komt alle spanning en overprikkeling eruit. School kan dan vaak niet geloven dat ik thuis zo boos of stil kan zijn als mijn moeder erover vertelt;
- Dat heb ik dus ook! Ik ben nu twee keer naar school geweest en ik was meteen weer heel erg boos toen ik thuiskwam. Ik voelde me zo anders op school en ik miste het thuisonderwijs. Ik kreeg thuis meer werk af en ik voelde me volledig ontspannen.
- Bij mij kwam mijn creativiteit weer terug. Dat had mama niet meer gezien sinds ik als kleuter naar school ging. Ik zorgde gewoon dat mijn schoolwerk in de ochtend al af was en verder kon ik hutten bouwen met allerlei geavanceerde snufjes erin.
- Wat een goed idee! Ik heb toevallig ook hutten gebouwd. Ik ga je idee met de toegangscode via je tablet zeker gebruiken. Mijn zus is de afgelopen weken een eigen bedrijfje gestart. Hier had ze nu tijd voor naast haar schoolwerk. Hoeveel mensen zullen begrijpen dat wij onze creativiteit pas kunnen inzetten als we genoeg worden uitgedaagd maar ook ruimte krijgen om de input van het schoolwerk te verwerken?
- Als ik weer volledig naar school moet dan voel ik me weer overprikkeld en ga ik allerlei conversaties analyseren. Dan blijft er geen ruimte meer over voor creativiteit.
- Precies dat dus. En hoe vaker we dan weer ons (gas)masker moeten dragen, hoe meer behoefte we dan hebben aan extra zuurstof bij HBcentrum. Ik merkte dat ik nu veel meer activiteiten en lessen kon doen die Marieke had gegeven en ik genoot er ook veel meer van. Normaal gesproken lig ik bijna letterlijk aan de beademing (door de toxic koepel) als ik daar kom en is ontprikkelen mijn grootste behoefte.
- Voor mij zou het de beste combinatie zijn als ik een paar dagen per week naar HBcentrum kan gaan en dan de rest van de week HBplus@online met werk van school of volwassenenonderwijs. Ik heb me nog nooit zo goed gevoeld nu de druk van de leerplicht wegvalt. Ik denk dat ik nu twee keer zoveel werk heb gedaan dan normaal.
- Ja, dat heb ik dus ook. Eigenlijk ben ik wel een beetje jaloers op de kinderen die al van jongs af aan bij HBcentrum komen. Voor hun is er echt maatwerk mogelijk als HBcentrum en school gaan samenwerken. Bij mij is de lucht in de koepel rondom school steeds meer toxic geworden. Ik heb nu de hoop dat het beter gaat als ik in september naar het voortgezet onderwijs kan gaan. Hopelijk heb ik dan genoeg aan het HB-tienercafé.
- Dat hoop ik ook voor je. Zullen we elkaar goed in de gaten houden bij het tienercafé? Als we zien dat een van ons weer meer overprikkeld raakt dan moeten we zorgen dat we nu wel op tijd gaan handelen.
- Dat is een goed idee! Zullen we dan nu een plattegrond maken voor de hut van lego die we bij HBkamp gaan maken?
- Ja, dat is goed.

Ik denk dat ik hierbij niet hoef uit te leggen hoeveel steun de kinderen ervaren als ze contact krijgen met ontwikkelingsgelijken. Deze conversatie vond plaats dankzij een online verbinding met kinderen uit Brabant, Groningen, Purmerend en iemand die op locatie was bij HBcentrum.

Ik hoop dat het iedereen weer lukt om de nieuwe aanpassingen zo goed mogelijk te integreren. Zowel voor onze collega's in het onderwijs als voor de betrokken ouders. We stellen het op prijs als wijzigingen voor de huidige cliënten zo snel mogelijk worden gedeeld. Dan kunnen wij hier zo goed mogelijk op anticiperen. Hetzelfde geldt voor nieuwe aanvragen. Je kunt ons bereiken via aanmelden.hbcentrum.nl of door te mailen naar info@hoogbegaafdheid.nl

Vriendelijke groet,

Marieke Laan - Buijsman

PS Zowel het weekend van 4-5 juli, als het weekend van 8-9 augustus is er HBkamp. I.v.m. het aantal plaatsen ontvangen wij aanmeldingen graag spoedig.